Monday, October 29, 2012

Port Dickson,,:))

sejak duduk dekat utara nie,bila balik seremban jarang betul anes berjalan sekitar seremban atau sekitar negeri sembilan nie...cuti 3bulan ari tu pon bukan berjalan sangat pon just duduk rumah n tolong ibu niaga je...nie dah cuti mid sem anes mengambil kesempatan pergi jejalan sekitar port dickson(PD)..

banyak betul berubah beberapa tahun kebelakangan nie..ari tu pergi PD pon bukan jejalan sangat pon just berjalan dekat pekan PD je tu  sementara nak tunggu member habis keje... hari nie anes dengan family berjalan sekitar pantai2 dekat PD dan juga seluruh kawasan PD...wah banyak betul perubahan yang ada...

dah lama juga la tak terokai PD sejak anes habis belajar kat poli PD dulu...dulu masa anes belajar kat sana ,PD tu just macam pekan cowboy je,tak banyak kemudahan yang ada..dulu mana ada McD..kalau nak pergi makan burger kat McD kena la pergi seremban..ha sekarang nie semua ada cakap je apa nak banyak kemudahan yang ada..orang PD pon tak payah susah2 nak pergi seremban lagi...

Tadi saje round2 kat sekitar pantai yang dekat poli...dekat situ ada 2pantai berhampiran satu pantai poly dan satu lagi pantai purnama..pantai poly- ha mesti korang nak tau kan nape dipaggil pantai poli..sebab pantai tu berdekatan dengan poli,pelajar poli pon rajin mandi manda dekat situ..dulu pantai tu sunyi je..sejak ada ramai pelancong datang dekat situ pihak kerajaan pon dah naik tarafkan pantai tu jadi tempat riadah..dah ada parking lot,pondok2,dan juga ada tempat anjung tinjau..pantai purnama pulak ai berhampiran dengan pantai poli..pemandangan dari situ lebih cantik daripada pantai poli bila masa senja,family2 juga banyak yang suka riadah kat kawasan situ..selain dua pantai nie anes pergi pulak pantai teluk kemang..kat sana anes apa lagi ambik la kesempatan untuk mandi manda..memang berubah habis la teluk kemang tu..ada kedai makan,kedai jual souvernier dan juga sambil mandi manda kat situ juga ada permainan air..macam banana boat,stormrider,jetski dan macam2 la...semua kedai2 dekat situ dah ubah suai..ha..nie bagi yang tak tau..meh den nak cito satu keistimewaan pantai dekat PD nie(ceh klr loghat nogri jap)...kat PD nie bukan ada satu je nama pantai..banyak tau..macam2 nama ada antaranye pantai blue lagoon,patai cermin,pantai poli,pantai purnama,pantai teluk kemang,pntai cahaya negeri,pantai nelayan dan banyak lagi..

sepanjang nak menuju ke bandar PD..dah banyak pusat membeli belah yang ada,macam family store,dekat sekitar family store tu tu banyak stall2 jual baju,souvenier dan macam2 lagi...dekat bahagian pekan pulak memang berubah habis la...dulu mana ada waterfront,tempat pemborong,McD,secret receipe,restoran korea,ice room...sekarang nie nak apa..cakap je kat pd semua ada...cuma panggung wayang je belum ada lagi...kalo ada perghh memang meriah la orang PD dan juga pelajar2 dekat sana...


k la tu je dapat anes cite..sorii ye jika ada tersalah bagi info ke atau tertinggal info2 penting anes mintak maaf...kebanyakkan yang anes bagi nie ada tempat2 anes melawat dan juga yang anes nampak saje...



2 comments:

Eca Dwinky Asha said...

hye awak..nama blog kita sama ^,^

Anees :) said...

ooo ye ke...secara kebetulan..hehehe