Friday, December 7, 2012

C.R.E.P.E D.U.R.I.A.N ^_^

assalam..apa khbar semua...??ari nie ans nak cerita sal crepe durian...mesti ada dikalangan korang tak tau kan apa tu crepe durian...ala...x kan tak tau kot...dia nampk cam bantal tak pon cam kueh koci tu...x tau gak ke?yang belah2 utara mungkin tak popular lagi kot..crepe nie mula popular di belah selatan..ramai yang dok kata kesedapan nye..anes nie dah la dok belah utara payah la sikit nak dapat benda2 cam gini...bila kawan2 dok belah selatan asyik post sal kueh nie ..mula memberontak hati nie nak mersanye...puas tau nak mencari nye...sanggup tu cari kat facebook tapi tak juga jumpa2..last2 terjumpa la satu group crepe durian seluruh negeri ...cari ponye cari terjumpa lah satu fb yang jual kat kawasan perlis...rupa2nye dekat je kat kediaman ans dok sekarang nie...alhamdullah ada rezeki ..dapat la rasa dia cam mana...ooo rasanye macam nie rupa ey...tak ada la sedap mana pon...tapi boleh tahan la...cuma dia letak cream lebih rasa cepat muak la..coz ans kurang minat sikit makan aising nie...bagi tekak ans klo dia letak durian lebih sikit n yang jenis berjenama macam d24 tu mungkin sedap kot..almaklum la durian kt perlis nie lain sikit rasa ey...tapi bagi yang tak minat durian tu ans tak suggest la diorang rasa..karang muntah lak..cian lak tengok ey...

bagi yang tak pernah dengar atau tengok mesti tak dapat bayangkan macam rupa nye kan...meh cini ans cite..kulit crepe ni  orang buat cam lempeng lepas tu letak cream n sedikit durian dan dilipat macam bentuk bantal.senang je...klo buat sendiri baru puas hati kot...suka hati korang la nak letak durian ke cream ke lebih..ikut selera masing2kan...

nie resepi yang betul2nye:

BAHAN BAHAN

250 gm tepun gandum
1 sudu kecil tepung ubi
2 biji telur
500 ml santan 
1/ 2 sudu kecil garam
1 sudu kecil paste pandan ( untuk warna hijau)
1 sudu besar  butter (di cairkan )
2 sudu besar gula halus @ castor
CARA CARA

1. Satukan kesemua bahan dan kacau hingga adunan sebati. 

2. Masukkan santan sedikit sedikit untuk mengelakkan adunan berketul. Untuk adunan lebih halus masukkan ke dalam blender dan tapis ke dalam bekas.

3. Panaskan kuali (non stick pan) dan sapu sedikit minyak.  Masukkan satu senduk adunan dan ratakan menggunakan belakang senduk atau  lenggangkan kuali.

4. Masak hingga lempeng masak dan tidak perlu diterbalikkan. Ulang hingga adunan habis di masak.

INTI:

200 gm krim putar (non dairy) ~ putar hingga kental
Isi durian  secukupnya
CARA MELIPAT:

1. Alas kepingan lempeng di atas plastik. 

 2.  Sudukan krim putar di tengah-tengah lempeng. Kemudian letak inti durian  dan lapiskan kembali dengan krim putar .

3. Lipat kiri dan kanan lempeng dan jadikannya seakan bantal.

4. Sedia untuk dihidangkan.


 resepi nie ans google je...ans pon belum cuba lagi...insyllah klo dah balik seremban nnti baru cuba buat sendiri...


nak resepi yang menarik2==>> klik link nie==>http://rasa.karangkraf.com/resipi-blog-pilihan/durian-crepe-1.102372

No comments: