bagi yang tak pernah dengar atau tengok mesti tak dapat bayangkan macam rupa nye kan...meh cini ans cite..kulit crepe ni orang buat cam lempeng lepas tu letak cream n sedikit durian dan dilipat macam bentuk bantal.senang je...klo buat sendiri baru puas hati kot...suka hati korang la nak letak durian ke cream ke lebih..ikut selera masing2kan...
nie resepi yang betul2nye:
BAHAN BAHAN
250 gm tepun gandum
1 sudu kecil tepung ubi
2 biji telur
500 ml santan
1/ 2 sudu kecil garam
1 sudu kecil paste pandan ( untuk warna hijau)
1 sudu besar butter (di cairkan )
2 sudu besar gula halus @ castor
CARA CARA
1. Satukan kesemua bahan dan kacau hingga adunan sebati.
2. Masukkan santan sedikit sedikit untuk mengelakkan adunan berketul. Untuk adunan lebih halus masukkan ke dalam blender dan tapis ke dalam bekas.
3. Panaskan kuali (non stick pan) dan sapu sedikit minyak. Masukkan satu senduk adunan dan ratakan menggunakan belakang senduk atau lenggangkan kuali.
4. Masak hingga lempeng masak dan tidak perlu diterbalikkan. Ulang hingga adunan habis di masak.
INTI:
200 gm krim putar (non dairy) ~ putar hingga kental
Isi durian secukupnya
CARA MELIPAT:
1. Alas kepingan lempeng di atas plastik.
2. Sudukan krim putar di tengah-tengah lempeng. Kemudian letak inti durian dan lapiskan kembali dengan krim putar .
3. Lipat kiri dan kanan lempeng dan jadikannya seakan bantal.
4. Sedia untuk dihidangkan.
resepi nie ans google je...ans pon belum cuba lagi...insyllah klo dah balik seremban nnti baru cuba buat sendiri...
nak resepi yang menarik2==>> klik link nie==>http://rasa.karangkraf.com/resipi-blog-pilihan/durian-crepe-1.102372
No comments:
Post a Comment